Βρήκατε ένα ζωάκι στις διακοπές σας και θέλετε να το κρατήσετε; Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, αν σκεφτεί κανείς πόσα αδέσποτα ζωάκια κυκλοφορούν εκεί έξω, μόνα και αβοήθητα. Ωστόσο, προτού το υιοθετήσετε, πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε κάποια βήματα, έτσι ώστε να επιβεβαιώσετε ότι το ζωάκι δεν ανήκει σε κάποια άλλη οικογένεια, η οποία πιθανότατα το έχει χάσει και αγωνιά.
Πώς θα το διαπιστώσετε
Εάν το ζωάκι φοράει κολάρο, πλησιάστε το προσεκτικά και ελέγξτε αν έχει κάποια ταυτότητα με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Αν ναι, τότε ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Αν πάλι το ζωάκι δεν φοράει λουράκι, αρχικά δώστε του λίγο φαγητό και νερό. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε μαζί έναν κτηνίατρο έτσι ώστε να γίνει έλεγχος για την ύπαρξη μικροτσίπ. Το μικροτσίπ λειτουργεί εν είδει ταυτότητας για το ζώο και τοποθετείται κάτω από το δέρμα, ενώ η εμφύτευση μπορεί να γίνει σε μία επίσκεψη στον κτηνίατρο. Στην περίπτωση που όντως υπάρχει μικροτσίπ, ο κτηνίατρος μπορεί να το σκανάρει και να βρει τον ιδιοκτήτη του ζώου. Αν ο μοναδικός αριθμός που φέρει το μικροτσίπ δεν είναι καταχωρημένος στη βάση δεδομένων (δυστυχώς συμβαίνει και αυτό), τότε προτού πάρετε την απόφαση να κρατήσετε εσείς το ζωάκι, καλό θα ήταν να κοινοποιήσετε σε κάποιες σχετικές ιστοσελίδες ότι το βρήκατε, σε περίπτωση που κάποιος το αναζητά.
Σε κανένα ζωάκι δεν αξίζει να ζει στο δρόμο και η χαρά και η αγάπη που προσφέρουν στον άνθρωπο είναι απεριόριστη. Όμως, ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΑΨΗΦΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ, ειδικά ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ πως είστε σε θέση να αναλάβετε όλες τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή την πράξη. Σκεφτείτε πόσο άσχημο θα ήταν να πάρετε ένα ζωάκι από το δρόμο και στη συνέχεια να το επιστρέψετε πάλι εκεί, επειδή συνειδητοποιήσατε ότι δεν μπορείτε να του προσφέρετε τη φροντίδα που έχει ανάγκη. Η υιοθεσία ενός ζώου απαιτεί υπευθυνότητα και γνώση.
Προτού λοιπόν πάρετε την απόφαση να το υιοθετήσετε, ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φυλής, τα περιθώρια ανάπτυξης του ζώου, τις καθημερινές του ανάγκες, ποια προβλήματα υγείας ενδέχεται να εμφανίσει, εάν υπάρχει ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργιών σε εσάς ή στους υπόλοιπους ενοίκους. Αν έχετε εξετάσει όλες τις παραμέτρους και είστε σίγουροι πως θέλετε να προχωρήσετε, διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για να μπορέσετε να οργανωθείτε αλλά και να δημιουργήσετε ένα όμορφο περιβάλλον για το νέο, πιστό σας φίλο:
-
Αρχικά, θα πρέπει να μεταβείτε στον κτηνίατρο, ώστε να τοποθετήσει στο ζώο το μικροτσίπ που αναφέραμε παραπάνω (αν δεν υπάρχει ήδη ακαταχώρητο). Αφενός, η τοποθέτηση του είναι υποχρεωτική από το νόμο και η μη τήρηση του τιμωρείται με πρόστιμο, αφετέρου το μικροτσίπ είναι απαραίτητο σε περίπτωση που το ζωάκι πρόκειται να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση που το ζωάκι σας χαθεί, οι πιθανότητες να βρεθεί πιο εύκολα κοντά σας είναι περισσότερες, χάρη στην ύπαρξη μικροτσίπ. Ωστόσο, πολύ σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία σας είναι καταχωρημένα στη βάση δεδομένων.
-
Ο κτηνίατρος θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, και τα εμβόλια που χρειάζονται για την καλή υγεία του ζώου. Θα πρέπει ακόμη να γίνει έλεγχος για παράσιτα όπως τσιμπούρια και να τοποθετηθεί αντιπαρασιτικό κολάρο ή να γίνει εφαρμογή αμπούλας στο τρίχωμα του ζώου. Ο κτηνίατρος θα σας υποδείξει τα κατάλληλα μέσα προστασίας και τη σωστή εφαρμογή τους.
-
Στη συνέχεια πρέπει να κρεμάσετε μία ταυτότητα με τα στοιχεία σας, ώστε αν ο πιστός σας φίλος χαθεί, να είναι εύκολο να επικοινωνήσει μαζί σας όποιος τον βρει. Γιατί μπορεί πλέον να έχει μικροτσίπ, όμως δεν είναι απαραίτητο ότι αυτός που θα τον βρει θα τρέξει στον κτηνίατρο.
-
Προμηθευτείτε τροφή κατάλληλη για εκείνο (μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο) καθώς και σκεύη και αξεσουάρ που χρειάζεται. Ένα κρεβατάκι, ένα κολάρο, ένα σαμπουάν κατάλληλο για το τρίχωμά του, μπολ για φαγητό και νερό και κάποια παιχνίδια είναι μερικά από αυτά που πρέπει να υπάρχουν μέσα στο σπίτι για το νέο μέλος.
-
Διαμορφώστε το χώρο του σπιτιού κατάλληλα. Αν υπάρχουν σε κοινή θέα καλώδια και εύθραυστα ή μικρά αντικείμενα επικίνδυνα προς κατάποση, θα πρέπει να τα απομακρύνετε για να μην θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή του ζώου. Τέλος, καλύψτε καναπέδες και πολυθρόνες για να κρατήσετε μακριά τρίχες αλλά και να αποφύγετε τυχόν γδαρσίματα.
Καλή αρχή με το νέο σας συγκάτοικο!
Συντακτική ομάδα Pet City