Όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε δει τους σκύλους-οδηγούς που βοηθούν άτομα με προβλήματα όρασης. Ξέρατε όμως ότι εκτός από αυτούς υπάρχουν και οι σκύλοι-βοηθοί κωφών;Οι σκύλοι-βοηθοί ακολουθούν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν άτομα με μερική ή ολική απώλεια ακοής, κάνοντας πιο εύκολη και ασφαλή την καθημερινότητα αυτών και των οικείων τους. Εκπαιδεύονται λοιπόν στο να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε ήχους (τηλέφωνο, κουδούνι της πόρτας, ξυπνητήρι κλπ.), λεκτικές εντολές, σήματα κινδύνου, χειρονομίες, νοήματα και σε οτιδήποτε άλλο αφορά τη ρουτίνα του ατόμου που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ακοή του, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά και μόνο εντός σπιτιού.
Πώς όμως ειδοποιεί ο σκύλος-βοηθός το άτομο με πρόβλημα ακοής;
Όταν ακούσει τον ήχο, ειδοποιεί τον άνθρωπο αγγίζοντας τον με το πόδι ή τη μύτη του και στη συνέχεια τον οδηγεί στην πηγή του ήχου. Σε περιπτώσεις κινδύνου και πάλι ο σκύλος ειδοποιεί μέσω του αγγίγματος, αλλά ξαπλώνει κιόλας για να επιστήσει την προσοχή του ατόμου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση πυρκαγιάς.
Στην Ελλάδα υπάρχει η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Nina Service Dogs”, η οποία αναλαμβάνει την εκπαίδευση των σκύλων-βοηθών, κυρίως για παιδιά και κατ’ εξαίρεση για ενήλικους με προβλήματα ακοής. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν αιτήματα για σκύλο-βοηθό για κάποιον έφηβο ή ενήλικο με σχετικό πρόβλημα, τότε ο οργανισμός μπορεί να εκπαιδεύσει σκύλους μόνο για εκείνα τα άτομα που λειτουργούν και συμπεριφέρονται σαν παιδιά και που ποτέ δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτόνομα και να χειριστούν οι ίδιοι το σκύλο-βοηθό.
Η πιστοποιημένη ομάδα λοιπόν απαρτίζεται υποχρεωτικά από το παιδί, τον έφηβο ή τον ενήλικα που έχει το πρόβλημα, το σκύλο-βοηθό και τον ενήλικο χειριστή του σκύλου-βοηθού, ο οποίος φέρει την ευθύνη της ομάδας.
Επιπρόσθετα, σκύλοι-βοηθοί μπορούν να δοθούν και σε ενήλικα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, αρκεί όμως να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και να μπορούν να χειριστούν τον σκύλο, οποιαδήποτε στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα πρέπει λοιπόν οι χειριστές του σκύλου να πιστοποιούν με χαρτί γιατρού ότι έχουν άριστη ψυχική υγεία, ενώ πρέπει να περάσουν επιτυχώς από κάποιες δοκιμασίες, ώστε να πιστοποιηθούν ως ομάδα με το σκύλο-βοηθό.
Συμπεραίνουμε λοιπόν από όλα τα παραπάνω ότι η συμβολή των σκύλων-βοηθών είναι πολύτιμη για ανθρώπους με προβλήματα κώφωσης και ιδίως για μικρά παιδιά που λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας αναπτύσσουν φοβίες ή απομονώνονται από τον περίγυρο. Ο σκύλος-βοηθός λοιπόν έρχεται να ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας, βελτιώνοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση και την εν γένει ψυχολογική κατάσταση του χειριστή του.