Εάν ψάχνετε έναν εντυπωσιακό παπαγάλο με έντονα και ζωηρά χρώματα, δεν είναι άλλος από την πανέμορφη Ροζέλα (Rosella)! Έναν από τους έξυπνους παπαγάλους με ξεχωριστό κελάηδημα με σφυρίγματα.
ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ;
Είναι ένα από τα πέντε έως οκτώ είδη εντυπωσιακών πολύχρωμων παπαγάλων της Αυστραλίας του γένους Platycercus που σημαίνει «ευρεία ουρά» ή «φλατ ουρά» και είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις Ροζέλες και κάποια άλλα είδη παπαγάλων.
ΤΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΧΕΙ;
Είναι μεσαίου μεγέθους παπαγάλος με μακριά ουρά, της οποίας το μέγεθος κυμαίνεται μεταξύ 26 έως και 37εκατοστών αναλόγως του είδους.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΗΣ;
Όλα τα είδη ροζέλας έχουν ένα χαρακτηριστικό πράσινο φτέρωμα στη βάση τους καθώς και ένα διακριτικό μπάλωμα στα μάγουλα τους. Δυστυχώς δεν ανήκουν στα διμορφικά είδη παπαγάλων καθώς αρσενικά και θηλυκά έχουν παρόμοια φτερά (με εξαίρεση την Western Rosella) και έτσι μπορούμε να δούμε το φύλο του μόνο με εξέταση DNA που είναι και η πιο αξιόπιστη μέθοδος.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ;
Η αναπαραγωγή τους ξεκινάει από την ηλικία των 1,5 με 2 χρόνων και κάνουν 5-7 αβγά την φορά. Ο μέσος όρος ζωής τους κυμαίνεται από 15 έως 20 χρόνια αλλά με την καλύτερη φροντίδα που μπορούμε να τους διαθέσουμε μπορούν να ζήσουν και παραπάνω.Their diet is mainly seeds and fruit.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ;
Η Ροζέλα τρέφεται κυρίως με σπόρους και καρπούς ενώ μπορούμε να της δώσουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση που κρατά με το ένα πόδι την τροφή και την φέρνει κοντά στο στόμα. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η προσφορά κόκαλου σουπιάς για να ακονίζει το ράμφος του και να προσλαμβάνει το απαραίτητο ασβέστιο για τον οργανισμό του.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;
Όπως όλοι οι παπαγάλοι έτσι και η Ροζέλα πρέπει να ζει σε ευρύχωρο κλουβί το οποίο να διαθέτει πατήθρες από φυσικό ξύλο για να μπορεί να κινείται άνετα και να ικανοποιεί την τάση της για σκαρφάλωμα.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗ ΡΟΖΕΛΑ ΜΟΥ ΜΠΑΝΙΟ;
Για να διατηρούμε το φτέρωμα της καθαρό και λαμπερό μπορούμε να την κάνουμε μπάνιο, το καλοκαίρι από 2 έως και 3 φορές την ημέρα ενώ τον χειμώνα μόνο μια φορά κάθε 2 μέρες.