Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Τα ψάρια, τα ασπόνδυλα και τα φυτά απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Ειδικά τα θαλασσινά απαιτούν πολύ συγκεκριμένες θερμοκρασίες και είναι πολύ ευάλωτα στις διακυμάνσεις της. Φανταστείτε να έχετε φτιάξει και να ασχολείστε όλο τον χρόνο με μεράκι με ένα ενυδρείο θαλασσινό που περιέχει ψάρια, κοράλλια και ασπόνδυλα και να γυρίσετε μία μέρα από τις καλοκαιρινές σας διακοπές και να τα βρείτε ψόφια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Είναι κάτι το οποίο κανένας δεν θέλει να το σκέφτεται.
Τρεις κατηγορίες ενυδρείων θεωρούνται οι πιο ευαίσθητες σε τόσο ψηλές θερμοκρασίες, άνω των 28-30 βαθμών Κελσίου.
- Τα χρυσόψαρα δεν είναι μαθημένα σε τόσο ψηλές θερμοκρασίες. Ζούνε σε βιότοπους όπου τα νερά είναι από παγωμένα τον χειμώνα έως δροσερά το καλοκαίρι, μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.
- Τα θαλασσινά ψάρια, τα ασπόνδυλα και τα κοράλλια θέλουν πολύ σταθερή θερμοκρασία, περίπου στους 25 βαθμούς Κελσίου.
- Τα φυτά σε ένα φυτεμένο ενυδρείο ζούνε και αναπτύσσονται κανονικά σε θερμοκρασίες μέχρι 28 βαθμών Κελσίου. Από εκεί και πάνω αρχίζει και σταματάει η ανάπτυξη τους και σε παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί και να σαπίσουν.
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων, όπου έχετε κατασκευάσει το ονειρεμένο σας ενυδρείο σε ένα χώρο που δέχεται αρκετή ζέστη, ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές.
- Μπορείτε να αφήσετε το καπάκι του ενυδρείου μισάνοιχτο, να μειώσετε τον φωτισμό εφόσον αυτό είναι εφικτό και να βάλετε ανεμιστηράκια τα οποία θα ανακουφίσουν κάπως τα ψαράκια σας ρίχνοντας την θερμοκρασία κατά 2-4 βαθμούς Κελσίου. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι εξατμίζεται πιο γρήγορα το νερό.
- Η χρήση chiller ( ψυκτικού μηχανήματος ) θεωρείται η καλύτερη λύση. Κοστίζει παραπάνω από τα ανεμιστηράκια αλλά θα ηρεμήσετε μία για πάντα. Θα ρυθμίσετε την θερμοκρασία στους 25 βαθμούς Κελσίου, θα το συνδέσετε με ένα εξωτερικό φίλτρο και το ενυδρείο σας θα έχει μόνιμα το καλοκαίρι αυτή την θερμοκρασία. Θα φύγετε για διακοπές και όλα τα υδρόβια είδη θα ζουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με ιδανικές θερμοκρασίες.
- Εάν έχετε ενυδρείο χωρίς φυτά στο γλυκό νερό και χωρίς κοράλλια στο θαλασσινό, μπορείτε να κλείσετε και τελείως τα φώτα.
- Εάν το ενυδρείο το έχετε σε δωμάτιο που έχετε τοποθετήσει air-condition, μπορείτε να το αφήνετε ανοιχτό κάποιες ώρες της ημέρας.
- Τον θερμοστάτη σε τροπικά είδη, τους καλοκαιρινούς μήνες, τον βγάζουμε από την πρίζα, γιατί μπορεί να κολλήσει και να φτάσει η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Άρα το μόνο που χρειάζεται είναι ένας καλός προγραμματισμός, για να βρείτε μια λύση ή συνδυασμό λύσεων που θα σας απαλλάξει μόνιμα από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και να χαίρεστε το ενυδρείο σας 365 μέρες τον χρόνο.