Τους χειμωνιάτικους μήνες οι μικροί μας φίλοι χρειάζονται τη φροντίδα μας προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία τους. Συγκεκριμένα, η έκθεσή τους κατά την περίοδο αυτή στο κρύο, τη βροχή ή και το χιόνι, μπορεί να τους δημιουργήσει ποικιλία προβλημάτων.
Αρχικά, πρέπει να διευκρινιστεί ότι, παρόλο που το τρίχωμά του τον προστατεύει από το κρύο και τη βροχή, ο σκύλος μας μπορεί να κρυώνει. Μάλιστα, ενώ ράτσες όπως τα Siberian husky είναι πολύ ανθεκτικές στον χειμωνιάτικο καιρό, οι πιο μικρές ράτσες και ιδιαιτέρως οι κοντότριχες, νιώθουν το κρύο έντονα. Το αν κρυώνει ή όχι ο σκύλος μας το καταλαβαίνουμε από τη συμπεριφορά του και συγκεκριμένα από το τρέμουλο που εκδηλώνει.
Ιδιαίτερα προβλήματα μπορεί να παρατηρηθούν:
ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
Την περίοδο αυτή, λόγω της έντονης έκθεσης του σκύλου στις άσχημες καιρικές συνθήκες, παρατηρούμε ξηροδερμία και κρυοπαγήματα, κυρίως στις περιοχές των αυτιών, των ποδιών και της ουράς. Το δέρμα γίνεται αρχικά χλωμό και ύστερα γκρίζο, ενώ σκληραίνει σε έντονες και επίμονες περιπτώσεις. Αυτές συνοδεύονται τις περισσότερες φορές, από γενικότερη υποθερμία του ζώου, η οποία σε σοβαρά στάδια μπορεί να καταστεί απειλή για τη ζωή του μικρού μας φίλου. Η παραμονή του σκύλου μας τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε κλειστό χώρο, η σίτιση του με καλής ποιότητας τροφή, ο μειωμένος αριθμός μπάνιων με σαμπουάν ενυδατικά και το συχνό του βούρτσισμα, είναι μέτρα που δρουν προληπτικά σε αυτή την περίοδο.
ΣΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Είναι γεγονός ότι οι σκύλοι που έχουν πρόβλημα με τις αρθρώσεις τους (π.χ. οστεοαρθρίτιδες), πονούν περισσότερο το χειμώνα και οι μετακινήσεις τους ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολες. Τα πόδια τους και κυριότερα οι πατούσες τους έρχονται συχνά σε επαφή με υγρές και κρύες επιφάνειες, κυρίως κατά τη βόλτα τους, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται και να καθιστούν επώδυνη τη βάδιση του ζώου. Στα ανακουφιστικά μέτρα περιλαμβάνονται η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τον πόνο στις αρθρώσεις, η παραμονή σε ζεστό χώρο και σε μαλακό υπόστρωμα, η μείωση της διάρκειας του περιπάτου και φυσικά ο έλεγχος του βάρους του ζώου ώστε να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις. Τέλος, η επάλειψη βαζελίνης στα πατουσάκια του φίλου μας τον προστατεύουν από ατυχήματα.
ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ-ΑΥΤΙΑ
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου του σκύλου μας την περίοδο αυτή, η υγρασία, ο αέρας και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν τους οφθαλμούς του προκαλώντας επιπεφυκίτιδες με ερύθημα, κνησμό και οφθαλμικό έκκριμα. Αλλά και τα αυτιά του επηρεάζονται, προκαλώντας ωτίτιδες με το σκύλο να τινάζει το κεφάλι του συχνά και από τα αυτιά να εξέρχεται ένα δύσοσμο, κολλώδες, καφέ χρώματος υλικό. Προληπτικά, μόνο η αποφυγή της έκθεσης στο εξωτερικό περιβάλλον κατά τις μέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες βοηθάει. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, απαιτείται η βοήθεια κτηνιάτρου.
ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τις ημέρες που χιονίζει, καλό είναι να αποφεύγουμε τη βόλτα του ζώου μας κι αυτό γιατί ο σκύλος συνηθίζει να τρώει το χιόνι. Στις περιοχές όμως που οι δήμοι ρίχνουν αλάτι ή αντιψυκτικές ουσίες, ο σκύλος μπορεί να δηλητηριαστεί. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως έμετος, μυϊκός τρόμος και σιελόρροια, η προσκόμιση του σκύλου στον κτηνίατρο κρίνεται υποχρεωτική. Τέλος και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, που η διατροφή του σκύλου μπορεί να διαταραχθεί λόγω της παρουσίας γλυκών και εδεσμάτων σε αφθονία στο σπίτι μας, παρατηρούνται γαστρίτιδες, εντερίτιδες ή κολίτιδες. Ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει έμετο, διάρροια, γουργούρισμα από το στομάχι ή βορβορυγμούς από το έντερο, ανορεξία και σταδιακά υποτονικότητα και απώλεια βάρους. Αλλαγή διατροφής και χορήγηση υγρών σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή που θα χορηγήσει ο κτηνίατρος θα ανακουφίσουν το σκυλάκο μας.
ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το σύστημα που επηρεάζεται πρωτίστως από το χειμώνα είναι το αναπνευστικό. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο σκύλος είναι κυρίως βήχας και φτέρνισμα. Αν η φυσική κατάσταση του σκύλου είναι καλή, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ένα απλό κρύωμα. Διαφορετικά, στη διαφορετική διάγνωση πρέπει να συμπεριλάβουμε:
• Τις ρινίτιδες, συνοδεύονται και από ρινικό έκκριμα
• Τις φαρυγγίτιδες, ο βήχας μπορεί να είναι παραγωγικός, συνυπάρχει πυρετός, ανορεξία, και πόνος κατά την κατάποση
• Τις λαρυγγίτιδες, ίδια συμπτώματα με τις φαρυγγίτιδες και επιπλέον βραχνάδα ή και αφωνία
• Τις τραχειίτιδες, βήχας με εκκρίματα.
Σε πιο σοβαρές καταστάσεις προκαλούνται βρογχίτιδες ή και πνευμονία ακόμα. Χαρακτηριστικά, παρατηρείται ταχύπνοια, πυρετός, ανορεξία, υποτονικότητα ενώ το ρινικό έκκριμα είναι παχύρευστο, γκρι-πράσινου χρώματος.
Τα νοσήματα βέβαια αυτά, πρέπει να διαφοροποιούνται από ακόμα βαρύτερες ασθένειες του σκύλου, όπως ο βήχας των κυνοκομείων ή kennel cough, η μόρβα ή νόσος του Carre (ένα βαρύτατο νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος ή θάνατο) και η γρίπη.
Η προσκόμιση του ζώου στον κτηνίατρο θα οδηγήσει στην ακριβή διάγνωση. Πολλές φορές απαιτούνται εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακα. Θεραπευτικά, η ανάπαυση και η καλή διατροφή του ζώου σε συνδυασμό με χορήγηση αντιβιοτικών και φαρμάκων για την ρευστοποίηση των φλεμάτων οδηγούν στην ανακούφιση του σκύλου.
Θα πρέπει να τονιστεί η σπουδαιότητα τήρησης προληπτικών μέτρων, ώστε οι χειμερινοί μήνες να μη βλάψουν το ζωάκι μας. Σε αυτά αναφέρονται, η ισορροπημένη διατροφή, οι έγκαιροι εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις, η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους ή σωστά κατασκευασμένα σπιτάκια και φυσικά η αποφυγή έκθεσης του σκύλου μας σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
Ο χειμώνας είναι δύσκολη περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά με σωστή φροντίδα οι μικροί μας φίλοι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Μαρία Καρτέρη
Κτηνίατρος DVM