Μπορεί για κάποιους το Πάσχα να αποτελεί περίοδο κατάνυξης και ψυχικής ανάτασης, για κάποιους ιδιοκτήτες σκύλων όμως είναι και μια μικρή πηγή άγχους… Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά σκυλάκια, λόγω φόβου για όλους τους κρότους που συνοδεύουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, εκδηλώνουν τη λεγόμενη “κροτοφοβία”.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις ενός κροτοφοβικού σκύλου;
Συνήθη συμπτώματα εκδήλωσης κροτοφοβίας στους σκύλους είναι τα εξής: τα γουρλωμένα μάτια, η ουρά στα σκέλια, το κατέβασμα των αυτιών, το τρέμουλο, το κρύψιμο κάτω από έπιπλα, η σιελόρροια, η αυξημένη κινητικότητα και η προσπάθεια διαφυγής.
Πώς να αντιμετωπίσω την κροτοφοβία του σκύλου μου;
Στόχος δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσουμε παροδικά το φόβο του για τις κροτίδες και τα πυροτεχνήματα, αλλά να εκπαιδεύσουμε τον πιστό μας φίλο να νιώθει οικεία με τους ήχους που εκδηλώνονται στο περιβάλλον γύρω του. Και επειδή το Πάσχα είναι προ των Πυλών και ο χρόνος για να τον εκπαιδεύσουμε περιορισμένος, σας παραθέτουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές, ώστε το βράδυ της Ανάστασης να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και ανώδυνα για το σκύλο σας.
1. Βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και δεν διατρέχει το κίνδυνο να τραυματιστεί ή να διαφύγει. Για παράδειγμα, το μπαλκόνι είναι το χειρότερο και πιο επικίνδυνο μέρος γι’ αυτόν στη δεδομένη κατάσταση.
2. Κλείστε τα παντζούρια και τα παράθυρα του σπιτιού ώστε να μην τρομάξει από τις λάμψεις των πυροτεχνημάτων.
3. Κρατήστε το φως αναμμένο και βάλτε από πριν μια χαλαρωτική μουσική, ώστε να καλύπτεται όσο το δυνατόν ο ήχος από τους κρότους.
4. Μην μαλώνετε το σκύλο σας τη στιγμή που έχει εκδηλώσει αισθήματα φόβου, γιατί τότε αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πράγματι λόγος να φοβάται.
5. Σε περίπτωση που είστε μαζί του την ώρα που ακούγονται πυροτεχνήματα ή κροτίδες, αδιαφορήστε τελείως για τους ήχους αυτούς. Οποιαδήποτε εκδήλωση φόβου ή ενθουσιασμού από την πλευρά σας ενδέχεται να επιτείνει τη νευρικότητα του σκύλου.
6. Τέλος, αν ο σκύλος προσπαθήσει να κρυφτεί σε κάποια κρυψώνα, δεν προσπαθούμε σε καμία περίπτωση να τον αποτρέψουμε, γιατί μπορεί να του προκαλέσουμε επιπλέον άγχος.
Να θυμάστε ότι για την οριστική αντιμετώπιση προβλημάτων σαν την κροτοφοβία είναι απαραίτητο να εντοπιστούν οι αιτίες που τα προκαλούν, και οι οποίες εκδηλώνονται πολλές φορές με διαφορετικό τρόπο από ζώο σε ζώο. Εφόσον λοιπόν ο τετράποδος φίλος σας αντιδρά φοβισμένα στους κρότους, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά στο πώς να χειριστείτε την περίπτωση.

Συντακτική Ομάδα Pet City