Το τάισμα των ψαριών και όλων των υδρόβιων οργανισμών, θεωρείται το Α και το Ω για τη σωστή ανάπτυξη τους αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία ενός κλειστού συστήματος όπως είναι το ενυδρείο.
Υπάρχουν πολλών ειδών τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, πάντα ανάλογα με τις απαιτήσεις των ψαριών. Φυλλαράκια, ταμπλέτες βυθού για γλύφτες, ταμπλέτες βυθού για αλγοφάγα ψάρια, ταμπλέτες βυθού για γατόψαρα ή για πολύ μεγάλες κιχλίδες, κόκκοι, επιπλέοντα ή βυθιζόμενα στικ, αποξηραμένα σκουλήκια, αρτέμια και δάφνιες.
Το ποια τροφή είναι κατάλληλη για το κάθε ψάρι εξαρτάται κατά πολύ από το σχήμα του στόματος του και από την ζώνη του νερού που κολυμπάει. Κατά συνέπεια, ψάρια που έχουν στραμμένο το στόμα τους προς τα επάνω και είναι αφρόψαρα τρώνε φυλλαράκια ή επιπλέουσα τροφή. Ψάρια και είδη του βυθού όπως είναι τα γατόψαρα, γαρίδες, καβουράκια, καραβίδες, τρώνε ταμπλέτες βυθού. Αρπακτικά ψάρια όπως είναι οι αμερικάνικες κιχλίδες τρώνε με όρεξη επιπλέοντα στικάκια. Οι αφρικάνικες κιχλίδες από την λίμνη MALAWI είναι φυτοφάγες οπότε στην διατροφή τους θα μπει η φυτική τροφή. Οι υπόλοιπες Αφρικανές που προέρχονται από άλλες λίμνες θα φάνε τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Ημιάγρια ψάρια όπως αγγελόψαρα, τιγράκια, γκουράμι και πολλά άλλα θα φάνε κόκκους με αργή ταχύτητα καταβύθισης. Τα περισσότερα ψάρια τρώνε την ημέρα. Άλλα πάλι τρώνε το βράδυ οπότε θα πρέπει να τους δίνετε την τροφή μόλις κλείσετε το φως του ενυδρείου. Τα νεογνά τρώνε artemia σε υγρή μορφή και στη συνέχεια τροφή σε σκόνη και πολύ ψιλό φυλλαράκι. Τα χρυσόψαρα τρώνε φυλλαράκια ή κόκκους με ειδική σύνθεση για ψάρια κρύου νερού ή για ψάρια που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από 24 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό κανονικά δεν αναμειγνύονται με τροπικά ψάρια.
Βέβαια σε όλους τους οργανισμούς δεν θα δίνετε ποτέ πάντα την ίδια τροφή. Όπως και εμείς δεν τρώμε κάθε μέρα κοτόπουλο, έτσι και στους υδρόβιους οργανισμούς θα δίνετε μία ποικιλία από τροφές για πρόσληψη όσο περισσότερων βιταμινών γίνεται και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Πολλές από αυτές θα είναι και λιχουδιές, όπως η αρτέμια, η δάφνια, το bloodworms και φυσικά κάποιες κατεψυγμένες τροφές. Αυτού του τύπου οι τροφές θα δίνονται όχι σε καθημερινή βάση αλλά 1-2 φορές την εβδομάδα.
Πολλά από τα ψάρια μας τρώνε υπερβολικά. Το υπερβολικό τάισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα ίδια αλλά να μολυνθεί και το νερό. Βασικός κανόνας είναι ότι δίνουμε τόση τροφή όση μπορούν να καταναλώσουν μέσα σε ένα λεπτό. Σκοπός είναι να μην μένει αδιάλυτη τροφή και σαπίζει αλλά και να μην σκάνε από το πολύ φαγητό.
Το ενυδρείο μας είναι ένα κλειστό σύστημα που όλα εξαρτώνται από εμάς. Σωστό καθημερινό τάισμα μια φορά την ημέρα για την σωστή και καλή υγεία όλων των οργανισμών, άριστη λειτουργία του φίλτρου και οξυγόνωση του ενυδρείου, σιφόνισμα του βυθού σε μηνιαία βάση ή όταν εσείς κρίνετε ότι έχει λερωθεί ο βυθός και μετρήσεις της ποιότητας του νερού για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά.
Επομένως λίγο τάισμα την ημέρα και τα ψαράκια σας θα τα βλέπετε να έχουν ζωηρά χρώματα και να κολυμπούν συνέχεια.