Ο χειρισμός και η εκπαίδευση των χάμστερ είναι μια από τις πιο απολαυστικές διαδικασίες που συνοδεύουν την παρουσία του συμπαθέστατου κατοικίδιου στο σπίτι μας! Παρ’ όλα αυτά, μέχρι να εξοικειωθούν μαζί σας θα συναντήσετε δυσκολίες ακόμα και για να τα κρατήσετε μέσα στο χέρι σας.
Τα χάμστερ κάποιες φορές δαγκώνουν, κάτι που σημαίνει όμως πως είναι φοβισμένα και αμύνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που γνωρίζουν. Αν παραμένετε συνεχώς ψύχραιμος και ευγενικός όταν μαζί του, προσφέροντάς του κάπου κάπου μικρές ποσότητες από τις αγαπημένες του λιχουδιές, θα το δείτε σύντομα να εξοικειώνεται μαζί σας.
Γενικοί κανόνες
Προκειμένου να χειριστείτε ευκολότερα το νέο σας χάμστερ, υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να εξασφαλίσετε πως το χάμστερ σας δε θα αγχωθεί ή θα τρομάξει όταν θα αρχίσετε να ασχολείστε μαζί του:
α) Όταν φέρνετε στο σπίτι ένα νέο χάμστερ, δώστε του μια εβδομάδα ώστε να συνηθίσει το νέο του σπίτι και το περιβάλλον του, πριν αρχίσετε να ασχολείστε μαζί του.
β) Φροντίστε το χάμστερ σας να έχει ένα όμορφο, ευρύχωρο κλουβί και ό,τι άλλο απαιτείται προκειμένου η διαμονή του να είναι ευχάριστη, δίχως άγχος για το ίδιο.
γ) Τοποθετήστε το κλουβί του σε ένα τέτοιο μέρος ώστε να βρίσκεται κοντά σε κόσμο, αλλά να μην ενοχλείται από υπερβολική φασαρία, τυχόν άλλα κατοικίδια ή άλλου είδους ενοχλήσεις (ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν κατά κύριο λόγο θα κοιμάται).
δ) Μην ενοχλείτε / απασχολείτε το χάμστερ σας κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο κοιμάται, ειδικά στις αρχές. Ασχοληθείτε μαζί του αφού έχει βγει από τη φωλιά του από μόνο του – το να το ξυπνάτε είναι ένας πολύ… εύκολος τρόπος να το κάνετε γκρινιάρικο και παράξενο!
Εξημέρωση του χάμστερ
Η εξημέρωση του χάμστερ και η εξοικείωσή του μαζί σας απαιτεί χρόνο και υπομονή. Μην βιάζεστε να τα καταφέρετε. Αφιερώστε χρόνο στο να το γνωρίσετε και να μάθετε τις ανάγκες του. Το κλειδί είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του, έτσι ώστε να μη θεωρεί πως έχει λόγο να σας φοβάται. Να θυμάστε πως αν το πιέσετε πολύ και σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα αγχωθεί και θα σας εμπιστεύεται πολύ δυσκολότερα.
Διαβάστε τα παρακάτω βήματα και φροντίστε να μη προχωράτε σε κάθε βήμα βιαστικά, αγχώνοντας άθελά σας το χάμστερ:
Βήμα 1ο: Δώστε του χρόνο ώστε να νιώσει άνετα στο νέο του περιβάλλον. Όταν αρχίσει να τρώει, να πίνει και να παίζει με εσάς παρόντες κοντά του, μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω…
Βήμα 2ο: Αφιερώστε περισσότερο χρόνο κοντά στο κλουβί του και μιλήστε του χαμηλόφωνα, ώστε να συνηθίσει τη φωνή σας. Δεν ξέρετε τι να του πείτε; Διαβάστε του ένα βιβλίο ή τραγουδήστε του – η επιλογή είναι δική σας!
Βήμα 3ο: Προσφέρετέ του κάποιες νόστιμες λιχουδιές (δοκιμάστε ηλιόσπορους ή τυχόν ξηρά φρούτα) με το χέρι σας. Ξεκινήστε χορηγώντας τις μέσα από τα κάγκελα του κλουβιού (αν έχετε κλουβί με κάγκελα, αλλιώς δώστε τα από την πόρτα του κλουβιού). Όταν αρχίσει να τρέχει να πιάσει τη λιχουδιά του, δοκιμάστε να βάλετε το χέρι σας μέσα στο κλουβί. Μην επιχειρήσετε να το αγγίξετε – αφήστε το να έρθει από μόνο του και να εξερευνήσει το χέρι σας.
Βήμα 4ο: Βάλτε τη λιχουδιά του μέσα στο ανοιχτό σας χέρι και μέσα στο κλουβί, ώστε το χάμστερ να την πάρει μέσα από αυτό. Και πάλι, μη το πιέζετε – αφήστε το να σας πλησιάσει μόνο του.
Βήμα 5ο: Τοποθετήστε τη λιχουδιά κατά τέτοιο τρόπο στο χέρι σας, ώστε το χάμστερ να πρέπει να σκαρφαλώσει πάνω στο χέρι σας για να την πιάσει. Όταν το χάμστερ βρει το θάρρος να το κάνει – και μόνο τότε – προσπαθήστε να το πιάσετε απαλά και να το σηκώσετε. Τις πρώτες φορές το χάμστερ κατά πάσα πιθανότητα θα πηδήξει και θα απομακρυνθεί, αλλά αν είστε ευγενικός, ήρεμος και επίμονος τελικά θα του δώσετε να καταλάβει πως το χέρι σας είναι ασφαλές για αυτό.
Η χρονική διάρκεια για την πρόοδο αυτή της σχέσης σας με το χάμστερ ποικίλει, ειδικά ανάλογα με την ηλικία του χάμστερ και την προσωπικότητά του. Ενδεχομένως το χάμστερ να δεχθεί γρήγορα να το σηκώσετε ή να χρειαστεί ακόμα και μήνας προκειμένου να σας εμπιστευθεί.
Πώς να πιάσετε το χάμστερ σας
Ο καλύτερος τρόπος για να πιάσετε και να σηκώσετε το χάμστερ σας είναι να το έχετε μέσα στη χούφτα του ενός χεριού σας, σκεπάζοντάς την πλάτη του με το άλλο προκειμένου να μη του επιτρέψετε να πηδήξει απότομα από το χέρι σας και τραυματιστεί. Ειδικά στην αρχή, είναι προτιμότερο να το κρατάτε πάνω από την κοιλιά σας ή κάποια άλλη μαλακή επιφάνεια, σε περίπτωση που πέσει ή πηδήξει. Όσο αυτό εξοικειώνεται, αφήστε το να περπατά από το ένα χέρι στο άλλο ή και πάνω στους ώμους σας. Μπορείτε να συνεχίσετε να του προσφέρετε λιχουδιές, αν και ενδέχεται να μην ενδιαφερθεί και τόσο για αυτές όταν υπάρχουν γύρω του πιο ενδιαφέροντα πράγματα για να εξερευνήσει!
Το διαβάσαμε εδώ