Τι πρέπει να έχω μαζί μου
–Πιάτα φαγητού-νερού και κατάλληλη ποσότητα ξηράς τροφής για όσες ημέρες θα λείψουμε
–Λουρί-οδηγός για τη βόλτα του, ένα δεύτερο κολάρο και λουρί. Αυξομειούμενο λουρί (flexi)
–Tα παιχνίδια του, για να μη κυνηγάει μπαλάκια από ρακέτες, κουτάκια αναψυκτικών κλπ.
-Σε κάποια σκυλιά (ιδιαίτερα τα ανασφαλή ή τα φοβικά αν είναι δυνατόν το κρεβάτι τους, για να νιώσουν ασφάλεια.
-Το φίμωτρο είναι υποχρεωτικό στα πλοία αλλά δεν τηρείται. Καλό είναι να το έχετε μαζί σας και να έχει μάθει ο σκύλος σας να το φοράει διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψει στα κλουβιά του πλοίου.
– Βούρτσα και το σαμπουάν, αντιπαρασιτικά για τα εξωπαράσιτα.
– Οπωσδήποτε μαζί το βιβλιάριο εμβολιασμών του σκύλου σας ενημερωμένο από τον κτηνίατρό σας.
– Φαρμακείο. Πρώτα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας Αλοιφή για τσιμπήματα και ίσως χάπια κορτιζόνης, χάπια για διάρροια, κάποιο αντισηπτικό σαπούνι ή τα κτηνιατρικό αντισηπτικό σπρέι, βαμβάκι, γάζες ,ατροπίνη, φυσιολογικό ορό, επιδέσμους και αν έχει κάποια ευαισθησία σε κάτι ή χρόνια ασθένεια, τα ανάλογα φάρμακα. Πρίν χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε επικοινωνήστε απαραιτήτως πρώτα με τον κτηνίατρό σας.
Πώς θα ταξιδέψω
–Αυτοκίνητο: προτιμήστε τις πρωινές ώρες ή τις βραδινές, για να γλιτώσετε και εσείς και ο σκύλος σας τις μεγάλες θερμοκρασίες και το air condition. Οι στάσεις που θα κάνετε είναι ανάλογες της απόστασης που θα διανύσετε. Αν το πειράζει το αυτοκίνητο αποφύγετε να το ταίσετε πριν το ταξίδι. Είναι ασφαλέστερο να είναι περιορισμένο μέσα στο αυτοκίνητο (box, σκυλοζώνη ασφαλείας, διαχωριστικό δίχτυ)
–Τρένο: αν είναι μικρόσωμο μπορείτε να τον έχετε μαζί σας σε τσάντα ή box μεταφοράς. αλλιώς με κλουβί μεταφοράς στη σκευοφόρο.
–Αεροπλάνο: μόνον οι πολύ μικρόσωμοι μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας μέσα σε τσάντα και για όλα τα άλλα χρειάζεστε κλουβί μεταφοράς του οποίου το μέγεθος πρέπει να είναι ανάλογο του σκύλου και παράδοση του σκύλου σας τρεις ώρες πριν την πτήση. Δεν δέχονται τα βραχύρυγχα σκυλιά (Βulldog, boxer κλπ)
– Πλοίο: υπάρχει το γνωστό καθεστώς στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή με το φίμωτρο στο κατάστρωμα. Σε μερικά πλοία οι χώροι αυτοί είναι εξαιρετικοί και σε άλλα άθλιοι. Μέσα μπορείτε να το πάρετε μόνο αν έχετε κλείσει καμπίνα και έχετε ενημερώσει για τον σκύλο.
–Λεωφορείο: O πρόσφατος νόμος λέει ότι επιτρέπονται στα λεωφορεία μόνο τα μικρόσωμα σκυλιά σε κατάλληλο κλουβάκι μεταφοράς (εννοείται ότι δεν επιτρέπονται τα μεγαλόσωμα). Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε πριν κλείσετε θέση για να τους ενημερώσετε για τον σκύλο.
Τι δεν πρέπει να κάνω
Επειδή δεν κάνουμε διακοπές μόνον οι κυνόφιλοι αλλά και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δεν είναι κυνόφιλοι, ας μη δίνουμε δικαιώματα.
-Μην αφήνετε το σκύλο σας να γαβγίζει άσκοπα, κάποιοι θέλουν να ηρεμήσουν.
-Μην τον αφήνετε να τρέχει ελεύθερος οπουδήποτε, γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
-Μην αφήνετε τις ακαθαρσίες του χωρίς να τις μαζεύετε, κυρίως στην παραλία.
-Μην τον αφήνετε στον ήλιο, θα πάθει θερμοπληξία.
-Μην τον ταΐζετε ό,τι περισσεύει από το πιάτο σας.
Προσπαθήστε να κρατάτε έστω και ένα χαλαρό ωριαίο πρόγραμμα για τον σκύλο σας, ιδιαίτερα αν είναι κουτάβι.
Καλές διακοπές σε εσάς και το σκύλο σας!
Θοδωρης Τριάντης Εκπαιδευτής Σκύλων
Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων Αλιμος
www.ekes.gr